Rad bi torej postal IRC operater?

Pogosto me vprašajo, kako lahko nekdo postane operater na IRCNetu, zategadelj se mi je porodila zamisel, kako bi na kratek in eleganten način enkrat za vselej razčistil vse nejasnosti.  Pričujoče besedilce je na voljo tudi v  poljščini , finščini , angleščini in italijanščini.

Dasiravno dotično pisanje ne odraža mnenj čisto vseh strežnikov na IRCNetu, vam bo hitro jasno, da se operaterji bolj kot ne strinjajo z večino tega, kar sem navedel. Ja, mi, ircopi, za katere je normalno, da se nikoli ne strinjamo v ničemer in smo na splošno precej nesrečna in prepirljiva druščina. Tvoja odločitev, da se nam pridružis sicer presega meje mojega dojemanja, a dejstvo, da bereš te vrstice jo potrjuje; upam, da se boš ob  napisanem zabaval.

Zakaj bi sploh hotel postati IRC operater?

Hallooo? A se čujemo?

IRC operaterji nimajo več nobenih privilegijev: in iz dneva v dan jih imajo še manj. O opih, ki so s /kill odklapljali tečne uporabnike govorijo le še legende iz davne preteklosti. Dandanes bo operater, ki si le drzne uporabiti ta strašni ukaz požrl cel kotel jezikove župe, ki jo bodo nanj zlivali drugi operaterji. Tako dolgo bodo jokcali in sitnarili, da jih bo pobralo od dolgega časa ali skisanih možganov.  Posledice torej ne odtehtajo dejanja samega.

Biti ircop je nadležno: V trenutku, ko ljudje vidijo ob tvojem vzdevku zvezdico, si prenehal obstajati kot navaden uporabnik. Ljudje se ti prilizujejo, sprašujejo kako lahko postanejo ircopi, te moledujejo, da paziš njihove kanale, postavljaš ali odstraniš K-line, večino časa boš pa itak zapravil tako, da se boš skrival pred  Poljaki in Italijani, ki bi radi, da jih spustiš na svoj strežnik in niti angleško ne znajo.

Postal boš neznosen: Novi ircopi skorajda brez izjem postanejo arogantni, zoprni in pijani od 'moči.' Naenkrat so spet začetniki, a se s tem zdaj ne bodo sprijaznili. Naenkrat so povzdignjeni med elito, nakar ugotovijo, da jim v resnici ne prinaša nobenih privilegijev.  Da bi vsaj malo kompenzirali zadnje mesto na tekmovanju za najdaljši lulček (kjer so se šteli med favorite), se zato besno poskušajo dokazati v politiki omrežja, ki je sploh še ne razumejo, vtikajo v uporabnike in so na splošno tečni kot podrepne muhe. Po kakih štirih ali petih letih se sicer unesejo, a to traja čisto predolgo.

 

Spoštovanje? Kar mislite si!

Če ti po kakem čudnem naključju rata in boš postal ircop, potlej vedi, da si zgolj brezimni novinec v društvu prepriljivih starih babnic (v resnici nas je večina dedcev, ampak verjetno ti je jasno, na kaj ciljam). Tvoje mnenje ni vredno piškavega oreha, drugi novi ircopi ti bodo na vsakem koraku dokazovali, kako bolj obvladajo od tebe, in v končni fazi boš ti, ubožec, tragična figura polnočne groteske in glavna tarča napadov. 

Bi res rad postal to?

Pošteno povedano, po moje ti malce teče iz kanglice prek roba. Ampak to je tvoja ustavna pravica. Kriteriji za izbor novih ircopov se med strežniki razlikujejo in v glavnem se nihče ne strinja z načinom, ki ga uporabljajo drugi. Tule jih je naštetih le nekaj.

Verjetno najbolj komoten in hiter način je najti kak obskuren strežniček s trideset uporabniki v državi bogu za hrbtom in za O-line podkupiti admina - ali pa mu zagroziti. Znalo bi delovati, a zakotnih serverjev in podkupljivih adminov zadnje čase resno primanjkuje. Zategadelj je možnost uspeha zanemarljiva, pa tudi tisti, ki bi jo kanil uporabiti, je navaden fejker, kar je jasno celo n00bom.

Druga izvrstna možnost je,  da v naše omrežje pripelješ  nov strežnik ki je na skrajno primerni lokaciji in superfino povezljiv ter kot tak velika pridobitev za IRCNet.  To priložnost le pograbi, ako si slučajno nekje v Aziji ali tihomorski regiji. Evropa, kamor zaenkrat Slovenija še spada (dokler se ne gremo družit s Havaji. Alaska can come too) novih strežnikov dokaj ne potrebuje. Tudi Slovenija ne. Ne sprašujte. Aja, nove serverje praviloma pripeljejo stari operaterji, ki uživajo veliko zaupanja. To pa ti verjetno nisi.


Bi kdo piškot?

Najboljša je še vedno stara in preizkušena pot. Bodi prijazen, uporabnikom v pomoč in to počni dolga leta. Ustvari si renome, takorekoč. Od časa do časa ircopi iščemo novo delovno silo za kak nov strežnik ali pa kar tako, da se malo prevetrimo. Sam ponavadi oprezam po kanalih za pomoč uporabnikom, recimo #Help ali #Beginner in iščem ljudi z znanjem, pripravljene pomagati in predvsem  take, ki so prijazni in razumevajoči do novincev, ne pa napihnjencev, ki jih bolj kot pomoč zanima dokazovanje, kako pametni so (zato me ne boste našli na #IRChelp). Osebno skoraj vedno zberem ženske operaterke. So bolj zanesljive, manj jim stopi v glavo, prijaznejše in raje pomagajo. Gre za čisto osebno odločitev; drugače je na IRCNetu velika večina operaterjev tipičnih geekovskih dedcev, punce so redke. Če si torej punca, ti sicer ne predlagam spremembe spola, a glede na statistiko bi znalo pomagati.
Če po vsem napisanem še vedno misliš resno, potem potlači željo po operaterskem statusu in bodi raje omrežju v korist. Pomagaj pri pisanju dokumentacije, urejaj stran kakega kanala, promoviraj omrežje in pomagaj novincem. Da postaneš pomemben, ne potrebuješ zvezdice pred svojim vzdevkom. Omrežje smo vzpostavili za uporabnike, ne za nas operje.

Ok... Kaj pa ostala omrežja?

Jasno! Ako bi se rad poučil kako deluje IRC, postavi svoj strežnik. Poveži ga v kako majhno omrežje, kjer se lahko igraš z nastavitvami in testiraš skupaj z drugimi podobno mislečimi. Tako boš dobil dober vpogled, kako delujejo omrežja IRC. Na velikem in stabilnem omrežju, kot je IRCNet si tega nikakor ne bi mogel privoščiti; tudi mi postavljamo preizkusna omrežja, da s testi ne škodimo uporabnikom. Leto ali dve upravljanja s takim testnim omrežjem ti lahko prinese dovolj tehničnega znanja, da boš lahko v pomoč uporabnikom na IRCNetu. In kar velja za IRCNet, velja v grobem tudi za ostala velika omrežja; pravzaprav se mi zdi, da smo v tem omrežju še najmanj zapleteni v razne administrativne in vodstvene zadeve.

Kdo pa si ti, da me tule peglaš?

Oh, noben frajer. Sem eden starih fosilov - veliko sem jih videl priti in vsaj toliko tudi oditi. ne bom se zlagal, če rečem da sem eden od ircopov z najdaljšim stažem.  Svoj prvi O-line sem dobil leta 1989 na Vijayjevi kišti turing.acs.virginia.edu, prvemi strežniku IRC izven Finske (saj veš, da so IRC iznašli Finci?), a sem večino zgodnjih ircarskih vojn zamudil, ker sem bil prezaposlen z novodobnimi MUDi.

Svoj prvi strežnik sem povezal v omrežje, danes znano kot IRCNet leta 1991 in od takrat omrežja nisem zapustil. Lahko bi me šteli za staro sabljo, dasiravno bolj slabo režem.

Michael Lawrie ( Lorry )

 

Risbe: Sofie Åberg [sofies.net], poljski prevod: Agnieszka Zlomanczuk ( Agnie ), finski prevod: Salla Hakulinen ( Tinky ) slovenski prevod in priredba: Aleksander Hropot ( quattro ) italijanski prevod:Eleonora Maccacaro ( hobo )