Vai että haluat olla IRCnet-operaattori?

Minulta usein kysytään, miten IRCnet-operaattoriksi tullaan, joten ajattelin kirjoittaa lyhyen vastauksen aiheesta selventääkseni kaikki epäselvyydet...

Vaikka tämä dokumentti ei kuvasta kaikkien IRCnet-palvelinten näkökantaa, tulet huomaamaan, että suurin osa operaattoreista on vastahakoisesti samaa mieltä. Me IRCnet-operaattorit emme ole koskaan mistään samaa mieltä ja noin ylipäänsä, olemme suhteellisen kurja ja riidanhaluinen joukkio. Miksi haluaisit liittyä meihin on täysin käsittämätöntä minulle, mutta kun kerran luet tätä, oletan sinun haluavan niin tehdä ja toivon sinun nauttivan tästä.

Miksi haluaisit ryhtyä IRC-operaattoriksi?

Halooo? Kuuleeko kukaan?

IRC-operaattoreilla ei ole todellista valtaa: Tämä on sitä enemmän totta, mitä enemmän aikaa kuluu. Päivät, jolloin operaattorit käyttivät /kill-komentoa päästäkseen eroon ärsyttävistä ihmisistä, ovat kaukana takanapäin. Nykypäivänä /kill-komentoa käyttävä operaattori saa kuulla kitinää muilta operaattoreilta kunnes he kuolevat tylsyyteen tai heidän aivonsa räjähtävät. Ei ole todellakaan sen arvoista.

Se on myös varsin työlästä: Heti kun kanavalla olevat ihmiset näkevät "*"-merkin nimesi vieressä, lakkaat olemasta "tavallinen käyttäjä". Lopulta ihmiset pokkuroivat sinulle, kyselevät kuinka IRC-operaattoriksi pääsee, pyytävät apua kanavansa korjaamisessa tai bannien poistamisessa, ja ennen kaikkea, tulet viettämään elämäsi yrittäen vältellä italialaisia, jotka haluavat päästä palvelimellesi.

Sinusta tulee sietämätön: Uusista IRC-operaattoreista, hyvin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta, tulee koppavia ja pakkomielteenomaisia. Oikeastaan heistä siis tuleekin vain "newbieitä" jälleen kerran, mutta vailla arvokkuutta hyväksyä oma asemansa. He huomaavat omistavansa näennäistä valtaa ja tajuavat sitten, ettei sillä voi tehdä mitään. Korvatakseen tämän peniksenkokokilpailussa saadun lohdutuspalkinnon he yrittävät hankkiutua mukaan poliittisiin kuvioihin joita eivät oikeastaan ymmärrä, sekaantua käyttäjien toimiin ja ylipäänsä olla ärsyttäviä. He yleensä rauhoittuvat neljän tai viiden vuoden kuluessa, mutta tuomio on pitkä.

 

Suuremman kunnioituksen sijaan saat sitä todennäköisesti vähemmän:

Pidä mielessä, että jos sinusta koskaan tulee IRC-operaattori, olet kasvoton keltanokka vanhanaikaisten riidanhaluisten tätien joukossa (no suurimmaksi osaksi olemme miespuolisia, mutta ymmärrät kyllä). Mielipiteesi eivät ole juuri minkään arvoisia, ja muut uudet operaattorit näyttävät mielellään, kuinka paljon sinua enemmän he tietävät. Noin tiivistettynä, päädyt keskelle painajaismaista pellenäytelmää, jonka pääasiallinen irvailun kohde olet sinä.

Haluat ilmeisesti todella ryhtyä tähän?

Suoraan sanottuna, olet mielestäni hullu... Mutta se olkoon sinun tehtäväsi maailmassa. Uusien operaattorien valintakriteerit vaihtelevat IRCnetin sisällä, ja yleisesti ottaen kukaan ei ole samaa mieltä kenenkään muun kanssa. Tässä on joitakin keinoja, joiden avulla pääset IRCnet-operaattoriksi.

Todennäköisesti helpoin tapa on löytää jokin pieni ja piskuinen 30 hengen palvelin jossain takapajulassa ja lahjoa tai kiristää palvelimen ylläpitäjä antamaan sinulle valtuudet. Tämä todennäköisesti toimii joidenkin kohdalla, mutta näitä palvelimia ei ole enää moniakaan jäljellä, joten onnistumistodennäköisyys on melko pieni. Sitä paitsi, jos päädyt operaattoriksi tätä kautta, on selvää että olet pelkkä huijari muutenkin.

Toiseksi paras keino on tuoda meille (IRCnetille) upeilla yhteyksillä varustettu IRC-palvelin, joka olisi loistava lisä verkkoon. Tätä sattuu joskus, ja jos olet Aasiassa tai Tyynenmeren alueella, tähän on paljon suuremmat mahdollisuudet kuin jos olet Euroopassa. Tietysti, jos valitset tämän reitin, olet todennäköisesti ollut jo pitkään ISP:n palveluksessa ja olet sellainen henkilö, josta tulisi hyvä operaattori.

Saako olla keksi?

Perinteinen tapa on paras... Ole mukava, ole avulias ja ole sitä todella pitkään. Satunnaisesti olen etsinyt operaattoreja uusille palvelimille tai ihan vain siksi, että olisi mukavaa saada mukaan vähän "uutta verta". Yleensä katson ensin neuvokanaville kuten #Helpille ja #Beginnerille ja etsin ihmisiä, jotka tietävät paljon ja jotka ovat avuliaita ja ennen kaikkea mukavia ja ymmärtäväisiä uusia käyttäjiä kohtaan. Heillä ei ole pakkomiellettä näyttää muille omaa fiksuuttaan (siksi vältänkin #IRChelp-kanavaa). Henkilökohtaisesti valitsen lähes aina naispuolisia operaattoreita. He ovat luotettavampia, vähemmän statuskeskeisiä ja ylipäänsä auttavaisempia ja mukavampia. Tämä on kuitenkin henkilökohtainen makuasia ja sinällään harvinainen. IRCnet-operaattorien ehdoton enemmistö on nörttimiehiä. En yritä vihjata naisille sukupuolenvaihdosleikkauksen eduista, mutta tilastollisesti siitä olisi apua.

Jos olet todella tosissasi, lakkaa haluamasta olla operaattori ja ala haluta olla avuksi IRCnetille. Auta dokumenttien kirjoittamisessa, päivitä kanavien nettisivuja ja ole avulias uusille käyttäjille. Et tarvitse "*"-merkkiä nimesi viereen ollaksesi tärkeä, muista se. Tämä verkko on olemassa käyttäjiä, ei operaattoreita varten.

Ok... Entäpä muut verkot?

Jos haluat tietää kuinka IRC toimii, perusta oma palvelimesi ja liity pienempään verkkoon. Se antaa sinulle hyvän käsityksen siitä, kuinka IRC-verkot toimivat. Et pääse koskaan kokeilemaan samalla tavoin suurella ja vakaasti toimivalla verkolla kuin pienellä koeverkolla. Vuoden tai parin kokemus palvelimen ylläpitäjänä pienemmässä verkossa antaa sinulle kaiken tarvitsemasi teknisen tiedon ja tekee sinusta myös avuliaamman käyttäjäkanavilla, jos haluat tehdä niin IRCnetissä. Suurin osa tässä mainituista asioista pätevät muihinkin suuriin verkkoihin; itse asiassa sanoisin, että IRCnetissä olemme vähemmän kiinnisidottuja ylläpitoon kuin muualla.

Kukas sinä olet sanomaan mitään?

En paljon kukaan. Olen vain vanha fossiili - Olen nähnyt monien operaattorien tulevan ja monien menevän. On varmaan totuudenmukaista sanoa, että olen yksi IRCin pisimpään toimineista operaattoreista. Sain ensimmäiset operaattorin valtuuteni vuonna 1989 Vijayn koneella osoitteessa turing.acs.virginia.edu, joka oli ensimmäinen IRC-palvelin Suomen ulkopuolella. Jäin tosin paitsi aivan alkuaikojen IRC-sodista, sillä olin kiireinen esitellessäni maailman MUDeille.

Yhdistin ensimmäisen palvelimeni IRCnetiä edeltäneeseen verkkoon vuonna 1991 ja olen ylläpitänyt palvelimia satunnaisesti siitä lähtien. Nykyään pidän itseäni yhtenä IRCin "äksyistä vanhoista herroista".

Michael Lawrie ( Lorry )

 

Suomeksi kääntänyt Salla Hakulinen ( Tinky ). Kuvitukset tuotti Sofie Åberg [sofies.net].